ENERGIPOLITIK

"Osannolikt" att Nord Stream-läckage är en olycka

Tyska Lubmin, där gasen från Nord Stream 2 som aldrig satts i bruk skulle tas emot. Bild: Stefan Sauer, DPA via AP/TT

Danmark (TT)

Läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 i Östersjön beror sannolikt inte på en olyckshändelse, säger en energiexpert till TT.

Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm.

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust.

Även Nord Stream 1, med samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, konstaterar att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra den här typen av infrastruktur, men att den förklaringen inte är sannolik då flera rör drabbats i princip samtidigt.

"Osannolikt" med slumpen

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades, säger Tomas Kåberger.

Läckaget kommer att påverka miljön lokalt vid danska Bornholm, uppger danska Energistyrelsen för Ritzau. Fastän miljöpåverkan bara ser ut att ske lokalt kan läckan få negativa konsekvenser för klimatet.

"Metangasen kommer då ut i atmosfären och har en klimatskadande effekt. Den danska energimyndigheten håller på att bedöma klimateffekten av läckan", skriver Energistyrelsen till den danska nyhetsbyrån.

Skickat ut varning

Svenska Sjöfartsverket har skickat ut en navigationsvarning för att handelsfartyg ska hålla sig minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från de skadade ledningarna.

– Det är vad jag förstått gas i ledningen som är brandfarlig, då vill man inte vara i närheten med ett fartyg, sade Sjöfartsverkets kommunikatör Fredrik Strömbäck till TT under måndagskvällen.