Tyskland vill se sanktioner mot Iran
Iran (TT)
Trots att protesterna ofta har slagits ner av regimen fortsätter demonstrationerna i Iran.
Tyskland vill nu att EU inför sanktioner mot Iran.
Annalena Baerbock, Tysklands utrikesminister, skriver att landet vill se EU-sanktioner efter den senaste veckans våldsamma svar på de regimkritiska demonstrationerna.
"Inom ramverket för EU gör jag allt jag kan för att sanktioner ska införas mot de personer i Iran som i religionens namn slår kvinnor till döds och skjuter demonstranter", skriver hon på Twitter.
Tidigare i veckan kritiserade flera västländer regimens agerande, och Tyskland var ett av de länder där Irans ambassadör kallades till utrikesdepartementet för en uppmaning att tillåta de fredliga protesterna och sluta svara med våld.
Oljearbetare stöttar
Förutom demonstrationer i flera iranska städer växer en rörelse av arbetare som hotar med strejk om regimens förtryck fortsätter.
"Vi stöttar folkets kamp mot det organiserade och dagliga våldet mot kvinnor och mot fattigdomen och misären som dominerar i samhället", skriver en organisation som samordnar oljearbetare.
I onsdags kväll gick iranier över hela landet återigen ut på gatorna för att protestera mot regimen, den 14:e kvällen i rad.
Tusentals gripna
Förutom dagliga demonstrationer, som vid flera tillfällen slagits ned med dödligt våld av säkerhetsstyrkor, har lärare och studenter vid flera universitet strejkat och bojkottat undervisningen och organiserat protester i stället.
Exakt vad som pågår i Iran är svårt att veta – regimen har strypt internet på flera håll, och iranier fruktar att internationella samtal som förs på traditionella telefonlinjer avlyssnas.
Tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits.
Sophie Tanha/TT
Fakta
Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis.
Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.
Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.