DANSKA STYRET

Løkke vågmästare när inget block når majoritet

Lars Løkke Rasmussens Moderaterne har ruskat om dansk politik. Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark (TT)

Lars Løkke Rasmussen och nya partiet Moderaterne ser ut att få en vågmästarroll i det danska folketingsvalet. Varken det röda blocket – med regerande Socialdemokratiet – eller det blåa blocket får egen majoritet i parlamentet.

Efter en 27 dagar lång valrörelse stängdes klockan 20 vallokalerna till det danska folketingsvalet. Kort därefter kom vallokalsundersökningar från Danmarks Radio och TV2 och båda visar att varken det röda eller det blåa blocket får egen majoritet.

Valprognoser som kom senare under kvällen, med drygt 70 procent av rösterna räknade, visade samma läge. Det innebär att de båda blocken måste få hjälp av den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans nya parti Moderaterne för att nå upp till de 90 mandat som krävs för att nå majoritet.

Vem pekar Løkke på?

Den tidigare statsministern, då för Venstre, har in i det sista vägrat att peka på vem av statsministerkandidaterna hans parti Moderaterne ska peka på. När han höll tal vid 22.30-tiden på partiets valvaka lämnade han inget besked i frågan.

Det kan jag inte svara på i kväll, sade Løkke i sitt tal och betonade återigen att han ville se en blocköverskridande regering.

Tidigare under kvällen hade Moderaternes politiske chef Jakob Engel-Schmidt en önskeregering.

Jag hoppas vi får en regering med Venstre, Socialdemokratiet och Moderaterne, sade Jakob Engel-Schmidt till DR.

Även sittande statsminister Mette Frederiksen (S) har öppnat för en blocköverskridande regering, men detta har förkastats av Venstre och Konservative folkeparti.

Enligt DR:s vallokalsundersökning får rött block 85 mandat och blått block 73 mandat medan Moderaterne står på 17 mandat. Lika många mandat får Moderaterne enligt TV2:s vallokalsundersökning, men där får rött block 86 mandat och blått block får 72 mandat. Enligt båda mätningarna får Moderaterna 9,3 procent av rösterna.

Även nya Danmarksdemokraterne, bildat i somras av den tidigare Venstreministern Inger Støjberg, gör ett starkt första val och får runt 7 procent av rösterna.

Venstre, med statsministerkandidaten Jakob Ellemann-Jensen som partiledare, går mot ett katastrofval. Enligt mätningarna får partiet runt 13,5 procent – runt 10 procentenheter sämre än vid valet 2019.

Den tredje statsministerkandidaten Søren Pape Poulsen och hans Konservative folkeparti hade länge medvind i opinionen, men en rad kontroverser kring partiledaren verkar ha kostat i väljarstöd. Konservative ser ut att få runt 5,5 procent – att jämföra med 6,6 procent vid valet för fyra år sedan.

DF ser ut att klara sig kvar

Dansk folkeparti (DF) har i vissa opinionsmätningar varit under spärrgränsen på två procent, men ser enligt vallokalsundersökningarna ut att klara sig kvar i folketinget. DF får 2,5–2,9 procent av rösterna, enligt undersökningarna, vilket kan jämföras med 8,7 procent 2019.

Regeringspartiet Socialdemokratiet ser ut att fortsatt bli det största partiet i Danmark. Vid valet 2019 fick S 25,9 procent, men enligt TV2:s vallokalsundersökning får partiet 25,1 medan partiet i DR:s mätning får 23,1.

Den stora vinnaren av de partier som redan sitter i folketinget är Liberal alliance (LA), som är en del av det blåa blocket. LA får runt 8–9 procent av rösterna – vid valet 2019 fick partiet 2,3 procent.

I valet står 179 mandat på spel, varav fyra tillfaller Grönland och Färöarna (två mandat vardera). De fyra så kallade nordatlantiska mandaten är inte medräknade i vallokalsundersökningarna.

Färöarna höll sitt val redan under måndagen och de två kandidaterna som valdes in har pekat på varsitt block. Enligt opinionsmätningar kommer de två grönländska mandaten att tillfalla det röda blocket, men om vallokalsundersökningarna stämmer räcker det inte för att få majoritet i folketinget.

Daniel Kihlström/TT