DANSKA STYRET
Frederiksen träffar drottningen efter valseger
Danmark (TT-Ritzau)
Med nästan alla röster räknade på Grönland står det klart att de två mandaten i danska folketinget som väntat tillfaller det röda blocket, enligt KNR.
Drottning Margrethe vill träffa statsminister Mette Frederiksen (S) klockan 11 för att orientera sig om läget.
Från Grönland blir det Aki-Mathilda Høegh-Dam från socialdemokratiska Siumut och Aaja Chemnitz från vänsterpartiet IA som tar stolarna. Båda kandidaterna har tidigare aviserat att de stödjer den röda sidan.
Med 87 mandat från Danmark, ett färöiskt och två grönländska får röda blocket 90 av 179 stolar i folketinget.
Det grönländska rösträknandet var kulmen av en oviss valnatt, där det röda blocket på sluttampen gick om och säkrade majoriteten.
Vill se blocköverskridning
Det är dock oklart vad det innebär för regeringsbildandet. Statsministern Mette Frederiksen (S) har under valrörelsen sagt att man eftersöker en regering över blockgränsen.
Hon kommer på onsdagen att begära regeringen entledigad av drottningen.
– Det står klart att det inte längre finns en majoritet bakom regeringen i dess nuvarande form. Socialdemokratiet gick till val på att bilda en bred regering, säger Mette Frederiksen enligt DR, och tillägger att hon nu ska sondera terrängen för att bilda en sådan regering.
Klockan 11 kommer Frederiksen att träffa drottning Margrethe för att orientera henne om läget, meddelar kungahuset på sin hemsida.
Trevare från Vermund
Två av partierna i det röda blocket, Radikale och Enhedslisten, vill inte se en blocköverskridande regering. De radikale har också redan under valnatten uppmuntrats att byta till det blå blocket, efter en trevare från Nye borgerliges Pernille Vermund.
– Jag är inte särskilt röd, men jag är inte särskilt blå heller. Och jag bryr mig verkligen om att behandla människor rätt, oavsett var de kommer ifrån, säger Radikale venstres Sofie Carsten Nielsen,
Inte heller Venstre, som är största parti på den blå sidan, verkar särskilt intresserad av en sådan. Men det är just Venstre i den rollen som Frederiksen först bjuder in till samtal.
– Jag anser att handlingar talar tydligare än ord. Och den handling vi har sett de senaste tre åren tyder inte på en vilja att acceptera Venstres politik, sade Jakob Ellemann-Jensen, Venstres partiledare, innan han höll sitt tal på valvakan.
Fakta
(Förra årets siffror inom parentes)
Röda blocket:
Socialdemokratiet – 27,5 procent/50 mandat (25,9 procent/48 mandat).
Radikale venstre – 3,8 procent/7 mandat (8,6/16).
Socialistisk folkeparti – 8,3 procent/15 mandat (7,7/14).
Enhedslisten – 5,2 procent/9 mandat (6,9/13).
Alternativet – 3,3 procent/6 mandat(3,0/5).
Blåa blocket:
Venstre – 13,3 procent/23 mandat (23,4/43).
Danmarksdemokraterne – 8,1 procent/14 mandat (nytt parti).
Liberal alliance – 7,9 procent/14 mandat (2,3/4).
Konservative folkparti – 5,5 procent/10 mandat (6,6/12).
Nye borgerlige – 3,7 procent/6 mandat (2,4/4).
Dansk folkeparti 2,6 procent/5 mandat (8,7/16)
Har ej valt blocksida:
Moderaterne – 9,3 procent/16 mandat (nytt parti)
Kom inte över tvåprocentspärren:
Kristendemokraterne – 0,5/0 (1,7/0)
Frie Grønne – 0,9/0 (nytt parti).
Fyra av folketingets 179 mandat är så kallade nordatlantiska mandat. På Färöarna har blocken fått varsitt mandat, och på Grönland tillföll båda mandaten det röda blocket.
Källa: Danmarks radio