KRIGET I UKRAINA
USA-källa: Ryska robotar slog ner i Polen
Polen (TT)
Två personer har dött efter att ryska robotar slagit ned i Natolandet Polen nära ukrainska gränsen, uppger en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla för nyhetsbyrån AP. ”Det är potentiellt väldigt allvarligt”, säger Natoforskaren Magnus Christiansson.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har snabbinkallat ett råd för nationell säkerhet för att diskutera händelsen. Regeringens talesperson Piotr Müller ville under tisdagskvällen inte bekräfta de amerikanska uppgifterna.
Det kan heller inte USA:s försvarshögkvarter Pentagon.
– Vi känner till medieuppgifterna om att två ryska robotar har slagit ner på en plats i Polen. Vi har ingen information just nu som verifierar uppgifterna, säger Pentagons talesperson Pat Ryder enligt AFP.
Rysslands försvarsdepartement har enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallat påståendet om ryska robotar i Polen för "en medveten provokation" för att trappa upp situationen.
"Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen av ryska vapen", skriver försvarsdepartement i ett uttalande enligt ryska Interfax.
Nato ska enligt AFP "titta närmare på uppgifterna" och USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska inom timmar prata med sin polske kollega Mariusz Blaszczak, uppger CNN.
På ett fält
Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför byn Przewodów, som ligger knappt tio mil norr om den ukrainska staden Lviv, som angreps av ryska robotar under tisdagseftermiddagen.
Enligt radiostationen Lubin inträffade explosionen klockan 15.40. Just då pågick en massiv rysk robotattack mot Ukraina, bland annat Lviv.
En talesperson för närområdets brandförsvar säger till radion att de under tidig kväll arbetar med att säkra området, och att inte heller de kan ange orsak till explosionen.
Natoländer mot gränserna till Ryssland och Ukraina har reagerat på uppgifterna. Ungern meddelar att landets säkerhetsråd har samlats med anledning av explosionen, och Estland och Lettland har via Twitter fördömt händelsen.
Osäkert läge
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan vill inte kommentera den aktuella händelsen då det fortfarande finns för lite information om explosionen.
Frågan är om och i så fall hur Nato kommer att agera.
– I det här osäkra läget finns det två alternativ. Konstateras det att det är ett anfall så skulle det kunna innebära artikel fem (i Natostadgan) och att alliansen sluter upp, säger Paasikivi.
– Om det är en robot eller flera robotar som av misstag bedöms ha slagit ned i Polen så är det mer sannolikt att det rör sig om Natostadgans artikel fyra som kallar till konsultationer. Vi får se om Polen gör det, fortsätter Paasikivi.
Intentionen
Magnus Christiansson, universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan, säger att det är svårt att göra någon tolkning av händelsen än.
– Det beror på vad ryssarna har haft för intention med detta, säger han.
– Polen har haft en väldigt central roll när det gäller uppbyggandet och hjälpen till Ukraina som transitland. Så ända sedan 24 februari har ju det här varit en skräck, att man får det man kallar en horisontell eskalation, det vill säga att Ryssland försöker dra in fler.
TT: Vad skulle Ryssland ha att vinna på att dra in fler länder?
– Vad har Ryssland vunnit på det här över huvud taget? Vi måste nog börja se det lite så. Det finns många som pekar på ett desperat beteende hos den ryska regimen, och det stämmer. Men jag vill också peka på det strategiskt osammanhängande ryska beteendet, säger Magnus Christiansson.
Han nämner dels de ryska turerna kring mobiliseringen, dels kring den ukrainska spannmålshandeln.
– Här finns helt enkelt väldigt mycket som inte hänger samman. Så att söka efter någon stor strategisk logik från rysk sida, där har åtminstone jag gett upp.
Han ser inte att händelsen måste kräva ett militärt svar från Nato.
– Men det man kan förvänta sig i det här läget är en väldigt stark signal av allianssolidaritet. Samtidigt har Nato ett intresse i det skede som är nu, där det går ganska bra för Ukraina, att inte försöka eskalera konflikten, säger han.
– Men man kan också förvänta sig ett initiativ i FN exempelvis, det kan jag mycket väl tänka mig.
TT: Hur allvarlig är eskaleringen om det är en medveten handling?
– Det är potentiellt väldigt allvarligt. Hela Natos agerande efter 2014 har ju handlat om att bygga upp en avskräckningspolitik och bygga upp styrkan hos länderna i gränsområdena. Det är väldigt många som följer detta. Det här är lite grann som en kastad handske, där en avskräckningspolitik och dess trovärdighet står på spel.