EU:S FRAMTID
Näringslivstopp: Viktigt vårda relationen till EU
EU är viktigt för Sverige och för svenska företag. Med det kommande ordförandeskapet så finns det goda möjligheter för fler att bli medvetna om EU:s kraft och roll. Det konstaterar Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg.
Det är ett säkert, grönt, fritt och konkurrenskraftigt Europa som regeringen ser som målbild för EU. När statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall under veckan som gått presenterat fokuset för Sveriges kommande ordförandeskap i EU, är det egentligen inga direkt överraskningar.
Med kriget som fond blir utmaningen att hålla ihop unionen central. Det nämns återkommande från alla håll och framstår som ett självskrivet fokus.
EU:s inre och yttre säkerhet, klimat och grön omställning, europeisk konkurrenskraft och demokrati och rättsstat har varit huvudrubriker i stort under veckan och är prioriteringarna för regeringen när ordförandeskapet inleds 1 januari.
Men hur ser förväntningarna ut utanför regeringskansliet?
Näringslivet är från sida inställt på att konkurrensfrågor ska hamna högre upp på dagordningen i EU. Här tycks man då ha fått gehör hos regeringen.
”I dag saknas goda förutsättningar för många företag och industrier att investera och växa i Europa”, formulerade Kristersson och Roswall sig i en debattartikel i DN tidigare i veckan och förklarade sambandet med att krisberedskapen hänger på en konkurrenskraftig ekonomi.
På scen under ett EU-mingel i Näringslivets Hus under veckan lyfte Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg EU:s betydelse för Sverige. Han hoppas att ordförandeskapet i sig ska öppna upp för mer insikter kring hur viktigt EU är för Sverige som nation liksom för svenska företag.
Sverige har sedan länge annars en tendens att titta inåt, slog Jacob Wallenberg fast.
Den senaste valdebatten var ett exempel på en sådan ”inåtriktning”, vilket är extremt synd, säger han.
EU är viktigt för Sverige, inte minst i tider när protektionistiska vindar drar fram. Samtidigt har EU halkat efter i konkurrenskraft och har att förhålla sig till starkare USA och Kina.
Den förra har nyligen lagt fram ett klimatpaket, IRA Inflation Reduction Act, med syfte att stimulera inhemska investeringar. Det innebär att investeringar som kunnat finnas i Europa nu hamnar i USA i större utsträckning, beskrev Jacob Wallenberg och konstaterade att riktningen framåt för EU därför måste vara mer incitamentsfokuserat.
För Sverige som är starkt beroende av frihandel är EU en viktigt relation att satsa på. Detta tycktes också regeringen och näringslivet helt eniga kring.