KRIGET I UKRAINA

Ukrainas stridsvagnar inleder ny försvarsfas

En tysk Leopard 2A6-stridsvagn under en Natoövning i Litauen 2022. Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Ukraina (TT)

Löftet kom till slut från Oslo, Berlin och Washington DC: de tyngsta stridsvagnarna sänds till Ukrainas försvar.

Leopard 2 och M1 Abrams innebär att frontkriget tar en ny vändning. Kiev tackar, medan Ryssland Moskva ser det som en "provokation".

Beskeden var unisona och orkestrerade. Först ut var Tysklands förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, som meddelade att man skickar 14 stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina.

Beslutet drog ut på tiden. Tyskland har nogsamt övervägt faran med en eskalering och risken i symbolvärdet att skicka stridsvagnar i krig mot Ryssland.

– Vi måste göra det nödvändiga och det möjliga för att stötta Ukraina, samtidigt som vi förhindrar ett krig mellan Ryssland och Nato, sade förbundskanslern och betonade att Tysklands beslut fattats i nära samarbete med landets allierade.

I ett högt politiskt spel ville Tyskland få USA att samtidigt skicka sin tyngsta stridsvagn, typ M1 Abrams. Och spelet gick hem. Ett par timmar efter beskedet från Berlin framträdde USA:s president, demokraten Joe Biden, flankerad av utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin.

Skickar 31 stridsvagnar

Biden meddelade att USA skickar 31 Abrams-stridsvagnar.

– Det här är ingen offensivt hot mot Ryssland, sade han och lade till:

– Vi står eniga i vår övertygelse och i vårt uppdrag.

Han riktade sedan ett stort tack till förbundskansler Scholz, varpå han namngav många av de västländer som beslutat att skicka tyngre pansar och mer materiel till Ukrainas försvar.

Både USA och Tyskland meddelade att utbildning av ukrainsk militär inleds så snart som möjligt.

President Volodymyr Zelenskyj tackade länderna omedelbart efter beskeden:

"Detta är ett viktigt steg på vägen mot seger" skrev Zelenskyj på sociala medier och tackade personligen dem som beslutat om det utökade, tunga militära stödet.

Natochefen Jens Stoltenberg twittrad e att de tyska stridsvagnarna kan hjälpa Ukraina att vinna kriget.

Tysklands klartecken innebär dels att landet skickar egna stridsvagnar, dels tillåter andra länder att göra detsamma.

Rysk ilska

Ryssland reagerade som väntat med ilska på de stora förstärkningar som Ukrainas försvarsmakt får. Invasionsmakten klagade på "en flagrant provokation

Kremls talesperson Dmitrij Peskov sade till reportrar i Moskva att de västerländska stridsvagnarna kommer att "brinna precis som alla andra".

Flera västländers regeringar meddelade samtidigt att de också skickar tyngre stridsfordon och mer vapen till Ukrainas militär.

Spanien säger sig stå redo att leverera sina Leopard till Ukraina, liksom Polen. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, som tidigare kritiserat Tysklands tvekan, sade att vändningen innebär "ett stort steg mot att stoppa Ryssland".

Norge har tagit beslut om att skicka Leopold 2-stridsvagnar, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram till NRK.

– Norge ska bidra. Vi är i tät dialog med våra allierade och Ukraina om hur Norge kan bidra på bästa sätt.

Exakt hur många det rör sig om är inte klart, tidigare har det förekommit uppgifter om att det gäller åtta av landets totalt 36 Leopard 2. Gram vill dock inte bekräfta siffran.

– Vi arbetar så fort vi kan för att kunna ställa upp för Ukraina, säger han.

Inget uteslutet om svenskt stöd

Även Danmark och Finland diskuterar frågan. Men med Finlands försvarsförmåga i åtanke kan landets insats inte bli särskilt stor, uppgav försvarsminister Mikko Savola – möjligen några enstaka Leopardvagnar.

– Vi är ännu inte medlemmar i Nato och kan inte pruta vad gäller vårt eget försvar, sade han enligt Yle.

Sverige kommer inte att skicka några Leopardvagnar – i Sverige kallade stridsvagn 122 – till Ukraina i nuläget, sade försvarsminister Pål Jonson (M).

– Vårt omedelbara fokus nu handlar om att skicka iväg CV90 (stridsfordon 90) som är världens kanske mest kvalificerade stridsfordon. Längre fram så utesluter jag inte att vi skulle kunna bidra i en eller annan form kopplat till Leopardfamiljen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz håller tal till soldater framför en stridsvagn av typen Leopard 2 i tyska Ostenholz i oktober 2022. Bild: Moritz Frankenberg/AP/TT
USA:s president Joe Biden, flankerad av utrikesminister Antony Blinken (vänster) och försvarsminister Lloyd Austin listen. Bild: Susan Walsh/AP/TT
Den variant av Leopardstridsvagnen som Tyskland ämnar skicka till Ukraina, 2A6. Bild: Björn Hellström/TT

Fakta

Stridsvagnen Leopard 1 började användas 1965. Modellen Leopard 2 började sedan tillverkas på 1970-talet, då för den västtyska arméns räkning.

Leopard 2 väger över 60 ton, kan färdas i upp emot 70 kilometer i timmen och träffa mål på ett avstånd på upp till fyra och en halv kilometer. När kanonen riktas framåt är stridsvagnen nästan elva meter lång.

Omkring 20 stater har haft, har eller ska få Leopard 2, däribland Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Turkiet och Sverige.

Sverige köpte Leopard 2-systemet år 1994. Här har de fått beteckningarna stridsvagn 121 och 122.

Leopard 2 har i sin tur undervarianter, de som används numera kallas 2A4 till 2A7.

Källor: Försvarets materielverk, Försvarsmakten, KMW