BREXIT

Expert: Stor chans att brexitavtal går igenom

Mycket tyder på att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak kommer att lyckas få igenom överenskommelsen, bedömer statsvetare. Bild: Dan Kitwood/AP/TT

EU/Storbritannien (TT)

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har presenterat ett avtal om Nordirlands relation till Storbritannien efter brexit.

Överenskommelsen har stor chans att gå igenom, bedömer statsvetaren Nicholas Aylott.

Men det finns fortfarande frågetecken kring avtalet. Enligt Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och chef på Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, gäller det dels hur det kommer att fungera i praktiken, dels hur det kommer att hanteras politiskt. Det nordirländska partiet DUP har tidigare ställt tuffa krav på hur överenskommelsen skulle utformas.

– Den större risken är politisk. Det gäller beslutet som DUP fattar och beslutet som de hårdaste EU-skeptikerna inom den konservativa parlamentsgruppen fattar, säger Aylott.

Riskfyllt för DUP

Avtalet som ska underlätta handeln mellan Nordirland och Storbritannien kommer, enligt den brittiska premiärministern, låta handeln "flöda fritt inom Storbritannien" och "slå vakt om Nordirlands invånares suveränitet".

DUP har inget veto i frågan, men det har höjts röster inom Sunaks eget parti, konservativa Tories, om att ett betydande antal konservativa kommer vara missnöjda om DUP skulle vara emot förslaget.

Enligt Nicholas Aylott är det troligt att DUP kommer att framställa avtalet som en framgång för partiets tidigare hårda positionering. Det finns dock en möjlighet att partiet ändå motsätter sig överenskommelsen, men det skulle vara riskabelt, säger Aylott.

– Jag tror att det skulle vara ett riskfyllt beslut för DUP att ta en sådan ställning nu. Det skulle innebära en isolering från merparten av det brittiska konservativa partiet och därmed ett potentiellt hot mot Nordirlands framtid som en del av den brittiska staten.

Triumf för Sunak

Avtalet måste också förankras i det brittiska parlamentets underhus. Nicholas Aylott tror inte att det kommer att vara ett problem, då oppositionen tidigare sagt att man kommer att stödja en överenskommelse.

Men Sunak väntas anstränga sig för att undvika att vara beroende av oppositionen, och i stället se till att få stöd från sitt eget parti. Tidigare har han bland annat involverat ledande EU-skeptiker i förhandlingarna för att lyckas med det.

– Allt pekar just nu på att det kommer att gå igenom parlamentet och förmodligen utan behovet av oppositionens stöd, säger Nicholas Aylott.

Den överenskommelse som nu presenterats utgör också en politisk triumf för den brittiske premiärministern, som fram tills nu kämpat mycket i motvind sedan han tillträdde på posten. Landet har haft ekonomiska problem, det har varit stor turbulens på arbetsmarknaden med omfattande strejker och oppositionen har anklagat honom för att vara en svag ledare.

"Potentiell vändpunkt"

– Nu har han ett politiskt genombrott, en överenskommelse med EU, som enligt Sunak förhoppningsvis ska innebära att han framstår i ett nytt ljus politiskt, säger Nicholas Aylott.

– Också för Storbritanniens förhållande till EU skulle det vara en potentiell vändpunkt. Den har varit väldigt svår och konfliktbenägen mellan parterna de senaste åren, men nu har vi en mycket mer samarbetsvillig premiärminister i Downing Street och det verkar ha framkallat ganska goda resultat i förhandlingarna med EU.

Elin Nordlund/TT