USA:S EKONOMI
Tuffaste beslutet på länge för Federal Reserve
Ekonomi (TT)
Ännu en räntehöjning eller en rejäl scenförändring? I kväll lämnar amerikanska centralbanken Federal Reserve med centralbankschefen Jerome Powell sitt besked.
Federal Reserve står inför sitt tuffaste besked under de senaste åren, skriver Wall Street Journal inför beslutet. I ena vågskålen ligger ännu en räntehöjning och försöka fortsätta få ned inflationstrycket i USA som visserligen tappat fart (6,0 procent i februari) men fortfarande är över centralbankens inflationsmål.
I den andra ta ställning till den senaste veckans globala bankkris och vilken påverkan ännu en räntehöjning kan få för den finansiella stabiliteten.
– Det kommer att bli ett väldigt tufft beslut med väldigt komplicerat kommunikationsläge, säger William English, tidigare Fed-ekonom och numera professor vid Yale till WSJ om hur Powell ska förhålla sig i anslutning till räntebeskedet.
80 procents chans
Dagen innan räntebeskedet hade marknaden prisat in att det är 80 procents chans till att det blir en räntehöjning vilket i så fall skulle föra styrräntan upp till 4,75–5,00 procent.
De som förespråkar en räntepaus efter att Federal Reserve under 2022 genomförde totalt sju höjningar, lyfter att det kan addera ytterligare osäkerhet och utmaningar efter det att först amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank kollapsat, därefter orosvågen kring krisbanken Credit Suisse som nu slutat med ett uppköp genom konkurrenten UBS.
– Jag skulle inte hälla bensin på brasan och höja styrräntan samtidigt som det sker en skärpning av finanssystemet som effekt av den här chocken, säger Eric Rosengren, tidigare fed-chef i Boston till tidningen och tillägger:
– En höjning med 25 punkter skulle få en väldigt liten effekt på inflationen men kan ha desto större påverkan på finanssystemet.
Ett trovärdighetsproblem
Andra anser att om Fed nu väljer att böja sig för trycket och väljer att tillfälligt ta paus när det gäller räntehöjningar kan det i sin tur få tydliga konsekvenser.
– Powell har kämpat så pass mycket för att få trovärdighet som en inflationsbekämpare. Att inte göra någonting nu skulle verka helt fel med tanke på den data vi fått in angående inflationen, säger Ellen Meade, ekonom vid Duke University till Wall Street Journal.