EU:S FRAMTID

Våtmarkslag godkänd i EU – trots nej från Sverige

Svenska miljöaktivisten Greta Thunberg med flera demonstrerade för naturrestaureringslagen vid EU-parlamentet i fjol. Nu kan ett klartecken vara nära. Arkivfoto. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn sedan Österrikes miljöminister gått emot sin egen regeringschef.

Sverige röstade nej, men får ge sig för majoriteten.

Lagen om bland annat återställande av våtmarker och grönområden i städer har varit en infekterad följetong inom EU i mer än ett år.

I Sverige har regeringen länge stretat emot, främst med anledning av oro för alltför hårda krav på skogsnäringen.

– Vi ser fortfarande att det saknas en förståelse för hur skogsbruket fungerar. Det hade behövts mer flexibilitet, sade statssekreterare Daniel Westlén när frågan debatterades på ett ministermöte i våras.

Nej från Sverige

När lagen var uppe till ny debatt och omröstning på måndagen var klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fast men fåordig i kritiken.

– Det har skett rörelse i rätt riktning, men som vi har sagt tidigare så finns det fortfarande problem med lagstiftningen vilket gör att Sverige inte kan ställa sig bakom en överenskommelse, sade Pourmokhtari inne på mötet.

Det räckte ändå inte.

Sverige var till sist bara ett av sex länder som sade nej, tillsammans med Ungern, Polen, Italien, Nederländerna och Finland. När 20 i stället röstade ja kunde ordförandelandet Belgien glatt lägga ner sin röst och ändå få igenom lagen med stöd från länder som representerar nödvändiga två tredjedelar av EU:s befolkning.

Kris i Österrike

Avgörande blev att Österrikes gröna miljöminister Leonore Gewessler valde att gå emot sin egen konservative förbundskansler, trots att man därmed utlöst en rejäl regeringskris på hemmaplan.

– Förseningar, otydlighet och taktik kanske fungerar som taktik, men de hjälper inte vår natur att andas. Blir det omröstning kan EU räkna med ett österrikiskt ja, sade Gewessler på en presskonferens i går, enligt nyhetsbyrån APA.

Förbundskansler Karl Nehammer hotar dock med att ta hela omröstningen till EU:s domstol, eftersom han inte anser att Gewesslers ja borde räknas.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en "fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologisk mångfald". Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

I grunden handlar det om hur ängar och våtmarker kan återskapas, skogar blandas upp och grönområden skapas i städerna.

EU-parlamentet bekräftade uppgörelsen i en omröstning i slutet av februari. EU:s ministerråd gjorde samma sak på måndagen.