EU:S FRAMTID

"Historiskt" – Ukraina börjar sin EU-väg

Den ukrainska flaggan hängs på plats inför ett EU-toppmöte i Bryssel 2023. Nu börjar landet sin långa process för att själv bli en del av unionen. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

33 år efter Sovjetunionens fall inleder Ukraina förhandlingar för att gå in i en annan union i stället.

Men det kommer att ta tid.

Det är i EU:s ministerrådslokaler i Luxemburg som Ukrainas EU-minister Olha Stefanisjyna och Moldaviens premiärminister Dorin Recean nu formellt drar igång sina länders förhandlingar om EU-medlemskap.

– Historiskt och ett otroligt viktigt steg, för dem så klart, men också för EU, konstaterar Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in i möteslokalen.

Förhandlingsstarten sker i form av varsin mellanstatlig konferens, där just själva starten är viktigare än innehållet.

Tar flera år

Fortsättningen kommer att bli lång.

– Det viktiga är att den här konferensen nu sker och att de får sätta igång med sin screening (formella genomgång av lagstiftningen). Det kommer att ta sin tid, absolut, men det är också ett viktigt bevis på att båda två länderna har gjort stora framsteg: Moldavien trots bristande resurser, både ekonomiskt och vad gäller tjänstemän, och Ukraina mitt i ett krig, säger Roswall.

Framöver väntar nu sannolikt åratal av diskussioner för att göra de två ländernas lagar och samhällen redo för ett EU-medlemskap.

Processen är uppdelad i totalt 35 olika kapitel, med teman om allt från utrikespolitik till livsmedelssäkerhet och upphandling. Alla kapitel behöver stängas innan allt är klart.

Zelenskyj till Bryssel?

Som jämförelse kan konstateras att lilla Montenegro, med en halv miljon invånare, förhandlat sedan 2012 och fortfarande inte formellt avslutat ett enda kapitel.

Ukraina väntas också bli ett av huvudämnena vid veckans EU-toppmöte i Bryssel där eventuellt även president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta. Bland annat ska EU och Ukraina då underteckna ett säkerhetsavtal.

– En ytterligare bekräftelse på att vi kommer fortsätta att stötta dem så länge som det krävs, säger Roswall i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Här är startåren för de länder som just nu förhandlar om EU-medlemskap (med huvudstad och landets folkmängd inom parentes):

2012: Montenegro (Podgorica, 616 000 invånare)

2014: Serbien (Belgrad, 6,8 miljoner)

2022: Albanien (Tirana, 2,8 miljoner) och Nordmakedonien (Skopje, 2 miljoner)

2024: Ukraina (Kiev, 38 miljoner) och Moldavien (Chisinau, 2,6 miljoner)

Därutöver har Bosnien och Hercegovina fått löfte om förhandlingsstart, men ännu inget datum. Georgien har i sin tur erkänts som kandidatland och Kosovo som "potentiellt kandidatland".

Med Turkiet inleddes förhandlingar 2005, men har i praktiken varit frysta sedan 2016.