Maktskifte väntas i Storbritannien – ”En hämnd för brexit”
Efter fem turbulenta år går britterna åter till valurnorna. Kungariket har lämnat såväl EU som flera premiärministrar bakom sig och den fjärde juli spås den politiska kartan ritas om rejält. ”Valet handlar mer om det förflutna än om framtiden”, säger experten Janerik Larsson till TN.
Fem år kan kännas som en evighet. När rösterna var räknade i det brittiska parlamentsvalet 2019 hade Torypartiet, Tories, vunnit en jordskredsseger med en majoritet på 80 platser. Samtidigt gjorde Labour sitt sämsta val sedan 1935. När det nu åter är dags för britterna att gå till valurnorna har mycket förändrats. Statschefen är inte längre en drottning utan en kung, Labourledaren heter inte Jeremy Corbyn utan Keir Starmer, och premiärminister är inte Boris Johnson, inte ens Liz Truss, utan Rishi Sunak.
Parallellt har stödet skiftat kraftigt mellan de två dominerande partierna. Tories har skakats hårt av pandemin, otaliga skandaler och en tuff ekonomi. Labour å sin sida har navigerat mot mitten och väntas vinna valet med god marginal.
Janerik Larsson, författare, journalist och rådgivare på Stiftelsen Fritt Näringsliv, har bevakat brittisk politik under flera decennier. För honom är årets tema tydligt.
– Valet handlar mer om det förflutna än om framtiden och om de allt svårare åren under Tories. Det är också en hämnd för brexit, som lovade mycket, men inte höll så mycket, säger han till TN.
”Tories kris är total, de håller på att utplånas.”
Under de senaste två åren har vinden vänt i brexit-frågan och en majoritet ångrar nu beslutet att lämna EU, enligt en Yougov-undersökning. En analys från Goldman Sachs visar även att den brittiska ekonomin är sämre nu än innan utträdet.
– Möjligen är det så att man snarare tycker att man inte klarade av brexit. Jag tror inte det finns någon stor kärlek för ett EU-medlemskap, det är snarare en känsla av att det inte blev bra. Det lovades guld och gröna skogar i brexit-kampanjen och det har inte uppfyllts på något sätt, säger Janerik Larsson.
Att Tories verkar förlora sitt breda mandat är ett verkligt skifte i brittisk politik, betonar han.
– Tories kris är total, de håller på att utplånas. De är regeringspartiet med stort P och har regerat sedan 1800-talet med små avbrott för andra konstellationer. När de nu verkar missta södra England är det en undergång för dem.
Efter Labours katastrofval 2019 har Jeremy Corbyns vänstersväng korrigerats tillbaka mot mitten. Partiledaren Keir Starmer undviker att prata om skattehöjningar och alltför radikala idéer. Janerik Larsson tror inte att Starmer vill framstå som en uppdaterad version av de tidigare premiärministern Tony Blair, men anser att Labourledaren de facto har återskapat föregångarens parti.
– Flera av Starmers rådgivare tillhörde Tony Blairs närmaste medarbetare och Rachel Reeves (landets skuggfinansminister, reds.anm) driver en mycket liberal marknadslinje, säger han.
Så kan Sverige påverkas av valet
Om prognoserna stämmer och det blir ett maktskifte, hur kan det i så fall påverka EU och Sverige? Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, lyfter fram att Storbritannien är Sveriges fjärde största handelspartner. Förra året uppgick den samlade handeln till 480 miljarder kronor. Det finns all anledning för det svenska näringslivet att följa utvecklingen noga, med andra ord.
– Det ser ut att bli en jordskredsseger för Labour om inget oväntat händer. Vi ser tydliga signaler från Starmer att man vill omförhandla brexit-avtalet för att få till en bättre deal för britterna. Blir det annorlunda tullregler? Hur påverkas migrationen till och från EU? Labour väntas öka offentliga sektorns utgifter och det behöver finansieras, vilket kan innebära att skatter justeras upp. Det är saker som är värda att hålla koll på, säger han till TN.
Kontakterna mellan Sverige och Storbritannien är flera. Närmare 100 000 svenskar bor i landet, enligt Svenskar i Världen.
– Labour har en lite annan syn på migration än Tories, det återstår att se vad som händer på det området, säger Carl Bergkvist.
”Att Labour har stora framgångar bygger mycket på missnöje.”
Efter år av kaos och skandaler är det allra viktigaste stabilitet, menar han.
– Att Labour har stora framgångar bygger mycket på missnöje. Britterna har ett levnadskostnadspris som har drivits av inflation där de ser sina reallöner urholkas och inte får lika mycket för pengarna som tidigare.
Även Janerik Larsson tror på mer stabilitet och även mer pragmatiska lösningar om Labour får ett tydligt mandat att regera på.
– Ur ett svenskt perspektiv är en normalisering av brittisk politik, med ett normalt mittenparti, bra. Jag tror att det blir mycket lättare för den svenska regeringen att ha en relation med en Starmer-regering än det har varit med den Sunak-regeringen som har präglats av inre kriser. Nu tar Storbritannien en mer naturlig plats utanför EU, men i Europa, säger han.