EU:S FRAMTID

Hon föreslås som ny ordförande

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU-ländernas förhandlare är överens om att föreslå Ursula von der Leyen för fem år till som ordförande i EU-kommissionen.

Men hon kan fortfarande stoppas av EU-parlamentet.

Diskussioner har pågått i princip ända sedan EU-valet mellan förhandlare från de tre mittengrupperna i EU-politiken: kristdemokratiskt konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE.

Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine (FAZ) och flera andra tyska medier uppger källor med insyn i förhandlingarna att en färdig uppgörelse nu finns på plats inför veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Utöver von der Leyen som kommissionsordförande föreslås Portugals socialdemokratiske förre premiärminister António Costa bli rådsordförande medan Estlands liberala premiärminister Kaja Kallas nomineras som ny utrikeschef.

– Ett bra beslut, det speglar väljarnas vilja, säger Friedrich Merz, partiledare för tyska EPP-partiet CDU, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är desto mer missnöjd.

"EPP:s uppgörelse med vänstern och liberaler går emot allt som EU grundats på", fnyser Orbán på X.

Tufft i parlamentet

Trots Ungerns motstånd lär det inte bli svårt att godkänna den föreslagna trion på toppmötet. Där krävs endast stöd från minst 15 av 27 EU-länder och att dessa representerar minst 55 procent av befolkningen. Inget land har vetorätt.

För att von der Leyen verkligen ska få jobbet krävs dock även att EU-parlamentet accepterar henne. Och där är läget betydligt mer osäkert.

För ett godkännande krävs att minst 361 av de 720 ledamöterna säger ja. Tillsammans har visserligen EPP, S&D och RE den siffran säkrad på pappret. Men omröstningen är hemlig och det är långt ifrån givet att alla röstar enligt partilinjen. Exempelvis har de franska ledamöterna i EPP och de irländska i RE redan på förhand sagt att de inte kommer att stötta von der Leyen.

Dröjer till i höst?

En omröstning om henne i EU-parlamentet är preliminärt inplanerad till den 18 juli. Den kan emellertid komma att flyttas ända till i september om det visar sig att fler förhandlingar krävs för att säkra en majoritet.

Uppdraget som kommissionsordförande är det tyngsta som ska tillsättas efter EU-valet i juni. EU-kommissionen, med över 30 000 medarbetare, föreslår bland annat lagstiftning och övervakar att fördragen efterlevs.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU:s stats- och regeringschefer har efter EU-valet i uppgift att med beaktande av resultatet i valet nominera nästa ordförande i EU-kommissionen (för fem år). Parallellt nominerar man även ny utrikeschef (också i fem år) och en ny rådsordförande för de egna toppmötena (i 2,5 år, med möjlighet till en förlängning).

Oavsett vad stats- och regeringscheferna säger – och när de gör det – så måste utnämnandet av kommissionsordföranden även godkännas av en absolut majoritet, minst 361 röster, i EU-parlamentet. Det kan ske tidigast i mitten av juli.

Utrikeschefen behöver också godkännas av EU-parlamentet, efter utfrågningar i höst, medan rådsordförande tillsätts internt av stats- och regeringscheferna.