EU:S FRAMTID

Planen: Så ska EU runda Ungern

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Ett informellt möte i Ungern kan förvandlas till formellt – och därmed flyttas till Bryssel. Det är ett av sätten som nu planeras för att markera mot Viktor Orbáns sätt att sköta sitt ordförandeskap i EU.

Jordbruksminister István Nagy är förste ungrare att leda ett formellt ministermöte i Bryssel under landets nystartade ordförandeskap i ministerrådet.

Något särskilt utspel bjuder han dock inte på inför måndagens möte, utan nöjer sig med att bara tala ungerska med några enstaka ungerska journalister på plats.

Oron är annars stor för att Ungern ska utnyttja ordförandeskapet på ett sätt som inte anses vara förenligt med den roll av "neutral förhandlare" som ett ordförandeland egentligen väntas spela.

Flyttas till Bryssel?

Premiärminister Viktor Orbáns "fredsresor" till Moskva och Peking har fått svidande kritik från andra EU-länder.

– Det är under all kritik att man beter sig på det sättet och gör den typen av resor. Det är på inget sätt ett agerande som är sanktionerat av EU, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens Nagy-ledda ministerträff.

Sverige och flera andra länder markerar mot Orbáns agerande genom att inte skicka ministrar utan bara tjänstemän till olika informella möten i Ungern nu i juli.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har dessutom en särskild plan för att länderna ska slippa det utrikes- och försvarsministermöte som ska hållas i Budapest i slutet av augusti. Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe vill Borrell helt enkelt bjuda in till formellt möte i Bryssel samtidigt – och då går det i så fall före. Förslaget ska diskuteras på ambassadörsnivå i veckan.

"Kontraproduktivt"

Socialdemokraterna har visserligen krävt att Sverige borde bojkotta även de formella mötena i Bryssel.

Peter Kullgren ser dock inte någon anledning till det.

– Jag tror faktiskt att det skulle vara rent kontraproduktivt. Jag har ett behov av att träffa åtminstone 25 övriga ministrar från olika länder. Jag har ett ansvar att företräda Sveriges intressen på det här mötena – och det ger ju också en möjlighet att från högsta politiska nivå påpeka det man tycker att ordförandeskapet eventuellt har brister i, säger Kullgren i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.

I ordförandelandet genomförs diverse informella ministermöten, även om alla formella möten hålls i Bryssel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Här är de fem kommande:

2024, höst: Ungern

2025, vår: Polen

2025, höst: Danmark

2026, vår: Cypern

2026, höst: Irland