FRIHANDELNS FRAMTID

Regeringen: Strafftullar på kinesiska elbilar kan hota svensk industri

Även om det finns otillåtna statsstöd i Kina som måste hanteras så är höga strafftullar inte rätt väg att gå, anser utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Bild: Caisa Rasmussen/TT

Regeringen motsätter sig EU-tullar mot kinesiska elbilar för att skydda svensk fordonsindustri, rapporterar SvD Näringsliv.

Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) anser att strafftullarna kan skada Sveriges handelsberoende ekonomi och varnar för kinesiska motåtgärder. Han menar att problemet med otillåtna statsstöd bör lösas genom förhandlingar snarare än med tullar.

– Man ska inte vara naiv. Det finns otillåtna statsstöd som vi måste hantera, men det är bättre att lösa det genom förhandlingar än med höga strafftullar, säger Forssell.

Även branschorganisationen Mobility Swedens vd Mattias Bergman, kritiserar så tullhöjningarna då de riskerar att leda till högre elbilspriser och fördröja klimatomställningen.

– EU behöver fokusera på åtgärder som gör att Europas industri stärker sin konkurrenskraft och inte på att bygga murar runt Europa, säger han.

SvD Näringsliv: Går emot EU-höjning: ”Högre pris på elbilar”

Dagens Nyheter: Kinatullarna är en enorm utmaning för Volvo Cars