EU:S CORONASTÖD

Miljarder på spel – därför kan Sverige bli utan stödet från EU

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger till DN att det inte är bråttom och att hon är övertygad om att Sveriges del av coronafonden kommer att betalas ut. Bild: Mickan Mörk/TT

EU:s enorma coronafond ska stötta investeringar och ge Europa en skjuts tillbaka efter pandemin. Alla EU-länder utom Sverige har nu fått utbetalningar beviljade. Det rapporterar Dagens Nyheter, som också avslöjar varför Sverige inte ens har fått iväg en ansökan.

EU:s coronafond väntas inom kort ha betalat ut pengar till alla EU-länder utom Sverige, som är det enda landet som fortfarande inte har ansökt. Eftersom Sverige minskat reduktionsplikten uppfyller vi inte längre villkoren för stödet så om vi lämnar in en ansökan kommer den inte att godkännas, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har coronafonden sedan tidigare motsvarande 40 miljarder kronor avsatta för Sveriges räkning, men nu är det alltså oklart om och i så fall när pengarna kan betalas ut.

EU:s coronafond inrättades 2021 och består av totalt 648 miljarder som avsatts för bidrag och lån till länderna i EU. Fonden utsågs av föreningen Skattebetalarna till årets värsta slöseri 2021.

DN: Sverige är enda EU-land som inte sökt pengar ur coronafonden – miljardbelopp står på spel