DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

"Svart hål" tvingar britterna att spara

Storbritanniens nya finansminister Rachel Reeves. Bild: Lucy North/AP/TT

Storbritannien (TT)

Storbritanniens nya finansminister Rachel Reeves varnar för att svåra beslut krävs för att sänka de offentliga utgifterna och höja skatterna.

Enligt Reeves har den förra konservativa regeringen lämnat efter sig ett "svart hål" i de offentliga finanserna på 22 miljarder pund (omkring 306 miljarder kronor).

– Om vi inte gör något åt det kommer det innebära en 25-procentig ökning av budgetunderskottet i år, sade finansministern i måndags.

Reeves anklagar Tories för att ha undvikit de svåra besluten och satt partiintressen före landets intressen.

– De fortsatte att göra ofinansierade åtaganden på ofinansierade åtaganden, medvetna om att pengarna inte fanns, sade hon.

Labourregeringen, som tagit över styret från konservativa Tories efter Labours stora valseger i juli, kommer att presentera sin plan den 30 oktober. Det kan bli tal om att kapa planerade järnvägs- och vägprojekt, minska konsultkostnader och höja skatterna.

– Det kommer att vara en budget för att fixa grundvalarna i vår ekonomi.

Oppositionen avfärdar Reeves påståenden och hävdar att den nya regeringen skyller på underskott för att kunna höja skatterna.

Det brittiska underskottet låg på cirka 120 miljarder pund (motsvarande över 1 650 miljarder kronor) under de 12 månaderna fram till slutet av mars, landets senaste räkenskapsår.

Agneta Liljeqvist/TT