KRIGET I UKRAINA

Trots sanktionerna: Stark rysk ekonomi – men här är svagheterna

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Valery Sharifulin

Ryssland har rekordlåg arbetslöshet och bättre tillväxt än både USA och EU, men samtidigt en stigande inflation och höjda skatter, enligt experter som DN har pratat med.

Även om länder i väst har infört sanktioner mot Ryssland efter invasionen i Ukraina, så fortsätter landet att exportera varor som råolja och naturgas.

– Rysslands ekonomi har haft en stark återhämtning efter att kriget inleddes 2022, starkare än vad vi trott. Sett till den mängd sanktioner som införts har de klarat sig väldigt väl, säger Sinikka Parviainen, senior ekonom på Finlands centralbank, till DN.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska Institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att situationen i Rysslands ekonomi påminner om ”pyspunka snarare än att ballongen smällt i ansiktet på befolkningen”. Samtidigt syns tecken på att Ryssland kämpar för att få ihop ekonomin, bland annat för att kunna finansiera sitt krig mot Ukraina.

– Statsbudgeten ska finansieras på något sätt. Inkomstskatten har just höjts och man pratar om att kanske ändra bolagsbeskattningen, säger han.

Dagens Nyheter: Professor: Ekonomisk kollaps inte orimligt