BROTTSBEKÄMPNINGEN

Dansk minister öppnar för gränskontroller mot Sverige

Polisen undersöker en kiosk i Köpenhamn där en explosion inträffade på tisdagskvällen. Bild: Steven Knap/Scanpix Denmark

Brott (TT-Ritzau)

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) ger grönt ljus till gränskontroller och dansk polis i Sverige. Beskedet kommer efter att flera svenska tonåringar häktats misstänkta för inblandning i mordförsök i landet.

Hummelgaard har tidigare uppgett för TT att det är djupt oacceptabelt att svenska medborgare åker över till Danmark för att utföra våldsdåd.

Efter ett sprängdåd i Köpenhamn på tisdagen uppgav ministern att han vägrar acceptera svenska förhållanden i Danmark.

– Därför kommer dansk polis intensifiera samarbetet med svensk polis ytterligare genom att fast utstationera en polis hos svensk polis. Det är för att säkra ett ännu mer fast och effektivt underrättelsearbete, säger han till Ritzau.

Öppna för nya verktyg

Danmark utesluter inte heller gränskontroller mot Sverige. Hummelgaard understryker dock att inget tyder på att gränskontroller hade kunnat förhindra den senaste tidens våldsdåd.

– Om polisen anser att det är i behov av helt nya verktyg i kortare eller längre perioder, på grund av den senaste situationen, tycker jag att vi ska vara öppna för det, säger han till danska TV2.

På tisdagskvällen greps en man och en kvinna i 25-årsåldern vid Öresundsbron i Sverige. Båda är misstänkta för ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn.

Sydsvenskan skriver att de båda är svenskar, något som Köpenhamnspolisen inte velat bekräfta.

På onsdagsmorgonen uppger Köpenhamnspolisen för TT att de begärt personerna utlämnade till Danmark.

Svenska tonåringar häktade

Den senaste veckan har flera incidenter inträffat där unga svenskar misstänks begå grova våldsbrott i Danmark.

På tisdagseftermiddagen häktades en 17-årig svensk pojke misstänkt för mordförsök efter en skjutning mot en 18-åring i Frederiksberg i Köpenhamn.

Och efter två skottlossningar i Danmark förra onsdagen har en svensk 16-åring och en svensk 17-åring häktats för misstänkt inblandning. Den ena skottlossningen skedde i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn, den andra i Kolding.