FRANSK POLITIK

Macrons oväntade förslag – chanslös i underhuset?

Michel Barnier. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/pool via AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron nominerar EU- och brexit-veteranen Michel Barnier som ny fransk premiärminister. Beskedet kommer efter två månaders dödläge. Men vänstern dömer ut Barniers chanser att bli godkänd.

– Valet är stulet.

Det är yttervänsterledaren Jean-Luc Mélenchons omedelbara reaktion på Macrons förslag.

Mélenchon företräder vänsteralliansen NFP, som blev störst i sommarens nyval. Därför måste vänstern få välja regeringschef, menar NFP, även om Frankrikes konstitution säger att presidenten kan nominera vem som helst.

Omöjlig ekvation

I andra änden av det politiska spektrat är ytterhögerledaren Marine Le Pen mer positiv – Barnier kommer att bedömas baserat på sin politik, är beskedet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Reaktionerna är inte oväntade eftersom 73-årige Barnier har en högerbakgrund. Men de minskar samtidigt utsikterna till att den franska regeringsfrågan ska lösas.

Macron har stått inför en till synes omöjlig ekvation sedan hans mittenläger förlorat sin majoritet i valet. NFP kräver en premiärminister från sin sida. Men många i resten av det politiska spektrat, däribland ytterhögerpartiet RN, vägrar acceptera någon från vänstern.

Låg profil

Det har dock synts sprickor i den brokiga vänsterns enighet, och uppenbarligen hoppas Macron kunna utnyttja dem till att skrapa ihop tillräckligt många röster för att Barnier ska godkännas i underhuset, nationalförsamlingen.

Den nu 73-årige Barnier kom in ganska sent bland toppnamnen, sedan många andra förts fram men ratats av olika partier. Han är för omvärlden mest känd som EU:s förhandlare inför Storbritanniens utträde, brexit. Men efter det har han de senaste åren hållit en låg profil.

Henrik Samuelsson/TT

Fakta

Michel Barnier, född den 9 januari 1951, var EU:s chefsförhandlare för Storbritanniens utträde, brexit, från 2016 till 2021. Dessförinnan var han i två omgångar EU-kommissionär: ansvarig för regionalpolitik 1999–2004 och för den inre marknaden 2010–14.

Barnier är uppvuxen i Savojen i de franska Alperna, och var som regional regeringschef en av de huvudansvariga för arrangemanget av vinter-OS i Albertville 1992.

I Frankrike har han även varit miljöminister 1993–95, EU-minister 1995–97, utrikesminister 2004–05 och jordbruksminister 2007–09.

Efter brexit-jobbet gjorde Barnier 2022 ett försök att utmana Macron om presidentposten, men blev utslagen i primärval.

Michel Barnier är gift och har tre barn.