USA:S EKONOMI

Kongressen undviker nedstängning inför val

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer, Demokraterna, säger att ett budgetuppskov kommer att godkännas av senaten. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA (TT-AP)

USA:s kongress röstade på onsdagen för ett tillfälligt budgetuppskov för att undvika en nedstängning av federala institutioner. Det avgörande beslutet skjuts upp till efter president- och kongressvalen den 5 november.

Republikanerna i representanthuset hade hotat med att rösta emot förslaget om att skjuta upp avgörande omröstningar om USA:s federala budget, men ändrade sig då man befarade att frågan kunde skapa missnöje bland väljarna inför och i de kommande president- och kongressvalen den 5 november.

USA:s fiskala budgetår inleds på tisdag, men kongressen måste ha godkänt nya eller höjda utgiftsposter för att dessa ska kunna betalas ut. Genom beslutet i representanthuset så har ett hinder undanröjts.

Åtgärden måste godkännas av senaten, men den demokratiske senatsledaren Chuck Schumer sade att en uppgörelse bland ledamöterna i princip var klar.