EU:S FRAMTID

Experter: Så måste EU:s budget göras om när Ukraina blir medlem

Lennart Nilsson, ordförande för det europeiska jordbrukskooperativet Cocega, har suttit med och diskuterat jordbruksstödet i EU-kommissionens expertgrupp. Bild: Pressbild

Ukrainas stora lantbruk skulle urholka EU:s jordbruksbudget och därför måste de generella stöden till de största jordbruken minska. Det konstaterar EU-kommissionens egen expertgrupp i en ny rapport, enligt Ekot.

I expertgruppen ingår representanter från bland annat miljöorganisationer, konsumentgrupper och finansiärer samt företrädare för jordbruket. En av dem som suttit med i förhandlingarna är svenska Lennart Nilsson. Han driver ett lantbruk med kor för köttproduktion i Halland men är också ordförande för Cocega, ett europeiskt jordbrukskooperativ med sju miljoner medlemmar.

– Det har varit en tuff dialog för vi kommer från väldigt olika bakgrund. Men vi har lyckats hitta ett antal minsta gemensamma nämnare i de här rekommendationerna, som alla står bakom, säger han till Ekot.

Expertgruppens rapport på 120 sidor innehåller enligt Ekot ”inga vassa kontroversiella förslag”, men tar bland annat upp ett ökat klimatfokus och att de generella stöden till jordbruket måste minska.

Sveriges Radio: EU:s jordbrukspolitik måste ändras – om Ukraina går med