EU:S FRAMTID
Jacob Wallenberg: Helt centralt att Europas konkurrenskraft fortsätter att toppa agendan
Konkurrenskraften står överst på EU:s agenda och därmed är det hög tid att gå från analys till konkreta åtgärder. Det menar de 19 europeiska näringslivsorganisationerna i koalitionen Europe Unlocked, som nu levererar 14 konkreta rekommendationer till EU:s ledning. ”Nu är det viktigt att vi fyller konkurrenskraftsfrågan med rätt innehåll”, säger Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg till TN.
En fullt fungerande inre marknad, en öppen europeisk digital ekonomi och en minskning av byråkratin och regelbördan i EU. Det är några av kraven när koalitionen Europe Unlocked uppmanar EU:s ledare att gå från ord till handling i konkurrenskraftsfrågan.
Tillsammans har de 19 näringslivsorganisationer som står bakom Europe Unlocked tagit fram 14 prioriterade områden och rekommendationer på temat konkurrenskraft som de lyfter fram i ett ”call to action” till EU:s ledare.
– Vi behöver en tydlig vision i diskussionen om konkurrenskraft och det är därför vi samlas för att lägga fram vårt policyprogram för att uppnå en snabbare växande och produktiv ekonomi, säger Kieran O’Keeffe, talesperson för Europe Unlocked, i ett uttalande.
EU:s konkurrenskraft har minst sagt varit i fokus den senaste tiden. Ämnet pekades ut som högprioriterat i EU-ledarnas strategiska agenda i somras, och lyftes även när Ursula Von der Leyen tillkännagav sina politiska riktlinjer för den nya mandatperioden. Dessutom var konkurrenskraften det huvudsakliga temat i framför allt Mario Draghis nya rapport men också i den rapport om den inre marknaden som Enrico Letta publicerade tidigare i år.
”Den inre marknaden är självklart i fokus”
Att konkurrenskraften har klättrat högst upp på EU:s agenda välkomnas av bland andra Svenskt Näringsliv, som har tagit initiativ till och drivit Europe Unlocked.
– Jag välkomnar Mario Draghis rapport om behovet av att stärka Europas konkurrenskraft – liksom hans betoning på att Europa nu behöver investera i ny teknik och den gröna omställningen, samt satsa mer på forskning, utveckling och innovation. För att driva det arbetet behöver politiken och näringslivet kroka arm. För nu är det viktigt att vi fyller konkurrenskraftsfrågan med rätt innehåll. EU behöver ta in den nya verkligheten i vår omvärld, men samtidigt bygga vidare på våra styrkor – en välfungerande inre marknad, en marknadsdriven utveckling och öppenhet mot omvärlden, säger Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv.
– Detta är också bakgrunden till att vi har lanserat Europe Unlocked, med nya och breda allianser i Europa. Det vill säga att belysa vikten av långsiktig konkurrenskraft och tillväxt, byggd på öppenhet och handel med omvärlden, fortsätter han.
Även om de flesta är överens om att EU:s konkurrenskraft måste stärkas så finns det olika uppfattningar om hur det ska gå till. Medan en del förespråkar handelshinder och statliga inventioner, så ser organisationerna i Europe Unlocked i stället att ökad produktivitet handlar om att bygga på det som historiskt varit Europas styrkor. De pekar exempelvis på saker som öppenhet mot omvärlden och en inre marknad som är attraktiv för både europeiska och icke-europeiska företag.
– Den inre marknaden är självklart i fokus. Redan för ett år sedan skickade Europe Unlocked ett ”SOS” till EU-kommissionen – Strengthen Our Single Market – som en uppmaning om att prioritera den inre marknaden. När EU:s ledare inom kort träffas i Budapest för att ta nästa steg i frågan om EU:s konkurrenskraft är det viktigt att man slår fast att den inre marknaden inte bara ska värnas utan också utvecklas och stärkas framåt.
Öppenhet och konkurrensutsatta marknader
Just nu formas den nya EU-kommissionen som i januari också kommer att ta fram ett nytt arbetsprogram. Och redan nu i november kommer alltså EU:s stats- och regeringschefer att samlas i Budapest för att diskutera en ny konkurrenskraftsgiv. Det saknas med andra ord inte tillfällen för att ta konkreta steg framåt i frågan om ökad konkurrenskraft.
Rekommendationerna från Europe Unlocked tar sin utgångspunkt i vikten av att stärka EU:s konkurrenskraft genom öppenhet och konkurrensutsatta marknader. De rör områdena inre marknad, internationell handel, grön omställning, digitalisering, regelförbättring och kompetensförsörjning.
– I en geopolitiskt osäker omvärld, med ett stundande amerikanskt presidentval och en ständigt växande konkurrens från omvärlden, behöver Europa hitta sin egen väg. När vi nu går in i en ny mandatperiod i Europa, med en ny EU-kommission och ett nyvalt Europaparlament, är det därför helt centralt att frågan om Europas konkurrenskraft fortsatt är högt upp på agendan, avslutar Jacob Wallenberg.
Här kan du ta del av Europe Unlockeds rekommendationer i sin helhet.
Fakta: Europe Unlocked
Europe Unlocked är en koalition av näringslivsorganisationer vars gemensamma mål är att öka fokuset på EU:s konkurrenskraft och en stark inre marknad. Europe Unlocked grundades av Svenskt Näringsliv och samlar i dag en rad organisationer från hela Europa:
Confederation of Danish Industry – DI
Confederation of Finnish Industries – EK
Confederation of Industry of the Czech Republic – SPCR
Dansk Erhverv (The Danish Chambers of Commerce)
The Estonian Employers Confederation
European Entrepreneurs CEA-PME
European Round Table for Industry (ERT)
The European Small Business Alliance
The Lithuanian Confederation of Industrialists – LPK
Confederation of Norwegian Enterprise – NHO
The National Union of Employers
Latvian Chamber of Commerce and Industry
Confederation of German Employers’ Associations
Confederation of Swedish Enterprise – SN
Källa: Europe Unlocked