EU:S FRAMTID

Ekonomisk oro i EU: "Blir ett museum"

Ulf Kristersson under EPC-toppmötet i Budapest i torsdags. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Problem, men också möjligheter väntar EU när Donald Trump tar över i USA.

Fast samarbetet måste fortsätta, anser EU-ledarna på toppmöte i Budapest.

En första diskussion om hur EU ska hantera Trumps nya tillträde som president fördes på en arbetsmiddag mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer sent i torsdags.

En trevande diskussion, konstaterar statsminister Ulf Kristersson (M).

– Alla gick igenom sin bild av läget, vad man kan förvänta sig. Men det är ju ingen som vet än. Alla förstår att en ny administration måste vara på plats innan man kan dra några slutsatser, säger Kristersson på väg in till fredagens fortsatta EU-möte i Budapest.

Viktig länk

Särskilt detaljrika blev inte samtalen, som mest fokuserade kring "europeiska kärnintressen": Ukraina och handelsfrågorna.

Enligt Kristersson finns i alla fall en samstämmighet om hur viktigt samarbetet är med USA, oavsett vem som styr.

– Vi kan kan tycka olika i olika frågor, men vi samarbetar med USA. Den transatlantiska länken är viktig, säger Kristersson och betonar att EU-länderna ser både problem och möjligheter i Trumps tillträde.

Konkurrenskraft

Veckans toppmöte i Budapest avslutas under fredagen med diskussioner om hur EU ska bli mer konkurrenskraftigt – nog så viktigt i ett läge där man riskerar att tappa mark till både USA och Kina.

– Europa har halkat efter. Fortsätter vi att göra det så kommer Europa att bli ett museum, säger Kristersson som manar till tuffa reformer i diverse EU-länder.

Stora offentliga lån är inget som han vill se.

– Man kan inte gå genvägar och hoppas att europeiska lån kan lösa konkurrenskraftsproblem, säger Kristersson i Budapest.

Wiktor Nummelin/TT