FRIHANDELNS FRAMTID
”Tullar för att straffa andra länder inte så enkelt som Trump hävdar”
EU behöver fördjupa handelsrelationerna med andra länder för att väga upp för eventuella minskade handelsmöjligheter med USA, skriver handelsexperten Ingrid Serup.
I januari tillträder Donald Trump för andra gången som president i USA. I dagsläget kan vi inte vara säkra på vad som kommer att hända med den transatlantiska relationen. En sak kan vi dock konstatera – Trump har stora ambitioner när det gäller USA:s ekonomi och handelspolitiken är en del av lösningen.
Han vill använda omfattande tullar som medel för att minska importen, öka tillverkningen i USA och finansiera skattesänkningar. Under kampanjen kallade han tullar för “the most beautiful word in the dictionary” och han har en stor tilltro till deras förmåga att lösa problem. Vid sidan av att särskilt peka ut Kina, Mexiko och Kanada har han sagt att han vill lägga extratullar på 10–20 procent på import från alla länder.
”USA är Sveriges tredje viktigaste marknad för export av varor.”
EU och USA är de mest integrerade ekonomierna i världen och dagligen sker omfattande handel och investeringar mellan regionerna. USA är Sveriges tredje viktigaste marknad för export av varor. Vi har därför anledning att känna oro inför Trumps utlovade tullar. Kommerskollegium har beräknat att en 20-procentig tull på EU-varor kan minska EU:s export till USA med 17 procent och svensk export med 16 procent. Särskilt hårt kan fordons- och läkemedelsindustrin drabbas.
Tullarna skulle även drabba USA, inte minst genom kostnadsökningar och högre inflation. Amerikanska företag är integrerade i globala värdekedjor och importerar insatsvaror från hela världen. Att införa tullar för att straffa andra länder är med andra ord inte så enkelt som Trump hävdar. De flesta analyser om tullarnas effekter tar inte heller hänsyn till om andra länder väljer att svara med egna tullar eller om konflikten sprider sig till fler länder och startar ett globalt handelskrig.
”Viktigt att EU agerar på ett sätt som inte i onödan eskalerar en handelskonflikt.”
Det spekuleras nu om hur EU kommer svara om USA inför tullar på import från EU. Ett sätt är att förhandla med USA och på så sätt försöka und gå tullarna. Trump är förtjust i”deals”. Ursula von der Leyen har nämnt att EU skulle kunna köpa mer flytande naturgas från USA för att slippa tullarna. Det är oklart hur ett sådant avtal skulle utformas juridiskt, och kanske än mer oklart om det är attraktivt för Trump, men en liknande överenskommelse nåddes 2018.
Om samtal mellan EU och USA inte leder någonstans och USA faktiskt höjer tullarna, kommer EU troligen inför a tullar på amerikanska varor. Varor som kan omfattas är framför allt konsumtionsvaror och livsmedel. Dessutom kommer EU sannolikt anmäla USA till Världshandelsorganisationen WTO:s tvistlösningssystem. Det gjorde EU nästan direkt när USA införde stål- och aluminiumtullar 2018.
”Sverige har en trovärdig röst i handelsfrågor och behöver vara aktiv, konstruktiv och hitta nya vägar.”
Från näringslivets perspektiv är det viktigt att EU agerar på ett sätt som inte i onödan eskalerar en handelskonflikt och fortsätter hålla sig till WTO:s regler. Här kommer det dock bli svåra och känsliga avvägningar, där intressen ställs mot varandra, kanske både mellan branscher och medlemsstater. Sverige har en trovärdig röst i handelsfrågor och behöver vara aktiv, konstruktiv och hitta nya vägar i de diskussioner som pågår i Bryssel om hur EU ska svara mot, och samarbeta med den nya amerikanska administrationen.
Samtidigt är ett konkurrenskraftigt Europa den bästa tillgången och styrkan i en osäker omvärld. Vi måste fortsätta arbetet med att stärka den långsiktiga konkurrenskraft en genom att bland annat ta bort hinder på den inre marknaden och fördjupa handelsrelationerna med andra länder för att väga upp för eventuella minskade handelsmöjligheter med USA.
Om krönikören
Ingrid Serup, handelspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.