FRIHANDELNS FRAMTID
EU:s historiska frihandelsavtal med Sydamerika klart – ”En seger för Sverige”
EU och Mercosur-länderna i Sydamerika är politiskt överens om sitt stora frihandelsavtal. ”Inte bara en ekonomisk möjlighet utan också en politisk nödvändighet”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen.
Uppgörelsen om det avtal som förhandlats under hela seklet gjordes på ett toppmöte i Uruguays huvudstad Montevideo på fredagen. En milstolpe, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Det här är inte bara en ekonomisk möjlighet utan också en politisk nödvändighet, säger hon.
Sverige har länge starkt stöttat planerna.
”Det är en stor seger för Sverige när det största frihandelsavtalet på många år nu är på väg över mållinjen. Vi har varit ankaret för ett ja och gjort omfattande insatser för att övertyga osäkra länder”, kommenterar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) dagens besked i ett mejl till Tidningen Näringslivet.
”Frihandel med stora delar av Sydamerika innebär enorma möjligheter för svenska företag, och säkrar också vår tillgång till viktiga råvaror och metaller. Vår handel med länderna i Mercosur väntas nu öka med mellan 70 till 90 procent”, fortsätter han.
Beskedet om uppgörelsen välkomnas även av näringslivet.
– I dagens geopolitiska värld är det extra viktigt att EU knyter närmre band med likasinnade partners, och samtidigt skapar nya handelsmöjligheter för svenska och europeiska företag, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, till Di.
För att avtalet ska bli verklighet fullt ut krävs dock klartecken även från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. I länder som Frankrike, Italien och Polen finns ett motstånd, med oro för konsekvenserna av ökad livsmedelsimport från de sydamerikanska länderna.
För att försöka lugna skickar von der Leyen på en presskonferens en särskild hälsning till Europas bönder.
– Vi har hört er, lyssnat på er och agerat. EU och Mercosur är det största avtalet någonsin när det gäller skydd för EU:s livsmedelsprodukter. Det här kommer att skapa enorma affärsmöjligheter, säger kommissionsordföranden.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU och Mercosur-länderna – Brasilien, Uruguay, Argentina och Paraguay, samt sedan i somras även Bolivia – har ända sedan 1999 förhandlat om ett frihandelsavtal.
En preliminär uppgörelse nåddes 2019 och har nu fyllts på med nya åtaganden som bland annat för in Parisavtalet i överenskommelsen.
Enligt EU-kommissionen väntas EU-företag med hjälp av avtalet bland annat kunna spara in på tullar motsvarande drygt 40 miljarder svenska kronor om året.