Oron bubblar inför EU:s nya ciderregler
EU:s planer på att standardisera vad som officiellt får lov att kallas cider har skapat oro bland nordiska dryckesproducenter.
Cider är en populär alkoholdryck i hela EU, särskilt i Frankrike och Spanien, men trots det saknas en formell definition av drycken. Alkoholhalten kan variera från ensiffrigt till nästan 13 procent och även andelen frukt skiljer sig åt.
EU-kommissionen vill nu införa gemensamma marknadsföringsstandarder och i det utkast till förslag som presenterades i december föreslås en lägsta juicehalt av äpple eller päron på 50 procent.
Det skulle ställa till det för den industriella ciderbranschen, som vanligtvis bara använder 15 procent juice, skriver nyhetssajten Euractiv.
Vid ett rådsmöte på måndagen varnade Wolfgang Burtscher, kommissionens generaldirektör för jordbruk, för att förslaget kan hämma tillväxten hos de nordiska producenterna. Sverige exporterar 75 procent av sin årliga ciderproduktion – 100 miljoner liter – vilket står för en tredjedel av all EU:s ciderexport och även Danmarks export har ökat senaste åren.
En utväg skulle vara en distinktion mellan cider och "traditionell cider" med högre juicehalt.