FRIHANDELNS FRAMTID
Ministerns passning till Trump: ”Tullar det värsta ordet i ordboken”
Sverige är världens främsta frihandelsvän, men i upptrappningen av handelskriget med USA måste EU sätta hårt mot hårt. Det menar utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). ”Om det införs tullar mot oss i skarpt läge från USA då tvingas vi svara på det”, säger han till TN.
När bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) intog scenen på Business Swedens evenemang Join Sweden fanns det inga tveksamheter kring hans inställning till vikten av handel mellan länder.
– Sverige är världens just nu största frihandelsvän. För mig är tullar det värsta ordet i ordboken, sa han, med tydlig adress till USA:s president Donald Trumps numera välkända uttalande under valrörelsen.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) uttrycker starkt stöd för frihandel.
På Business Swedens evenemang Join Sweden betonade Dousa Sveriges frihandelsvänlighet.
Dousa beskriver stödet för frihandel i Europa som växande, med influenser från Sveriges hållning.
USA:s exporttullar på stål och aluminium skapar osäkerhet för europeiska företag.
Tullar riskerar att påverka företags förutsägbarhet och långsiktiga affärsplaneringar.
Join Sweden är precis som det låter ett evenemang vars syfte är att locka utländska företag och investerare till Sverige. Under den inledande förmiddagen fick en rad ministrar och företagsledare möjlighet att lyfta fram vad de ser som Sveriges främsta fördelar, och ett återkommande tema var just traditionen av öppenhet mot omvärlden och handel med andra länder.
Och även om Sverige alltså sticker ut i en internationell kontext, så har flera europeiska länder enligt Benjamin Dousa på senare tid fått upp ögonen för den svenska linjen.
– Länder som tidigare kanske har, vad ska man säga, inte varit överengagerade i frihandelsfrågorna har nu börjat bli mer och mer... polletten har trillat ner. Det som händer med USA just nu innebär att vi måste öppna marknader för europeiska företag. Så det känns som att stödet för frihandel i Europa är på väg att växa, säger han till TN.
”Om vi signerar ett frihandelsavtal, då håller vi det. Tre månader senare kommer det inte komma utspel från Ursula von der Leyen om att nu inför vi tullar på 10–15 procent.”
Benjamin Dousa har också fått signaler från EU-kommissionen om att intresset för den europeiska marknaden från andra länder ökar med anledning av det som händer i USA.
– De ser Europa och EU som en trovärdig partner. Om vi signerar ett frihandelsavtal, då håller vi det. Tre månader senare kommer det inte komma utspel från Ursula von der Leyen om att nu inför vi tullar på 10–15 procent. Vi håller de avtalen som vi ingår i. Så intresset från EU:s sida att öppna nya marknader har ökat och intresset från länder och regioner vi hittills inte har frihandelsavtal med har också ökat för den europeiska marknaden.
Sedan Donald Trump tillträdde som president har det kommit en rad uttalanden om amerikanska tullar, hur stora de ska vara, vilka produkter de ska gälla och vilka länder de ska rikta sig mot. Det senaste beskedet är att USA från och med den 4 mars ska ta ut tullar på 25 procent på stål och aluminium från samtliga länder.
I dagsläget är det oklart exakt hur EU kommer att svara på det draget, men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare sagt att ”omotiverade” tullar på 25 procent ”inte kommer att förbli obesvarade”.
Sverige driver på utvecklingen
Benjamin Dousa menar att EU måste ”ha flera tankar i huvudet samtidigt”.
– Vi behöver öppna nya marknader för europeiska och svenska företag och där driver ju Sverige en extremt framåtlutad linje och försöker samla fler medlemsstater. Samtidigt, om det införs tullar mot oss i skarpt läge från USA då tvingas vi svara på det. Men det är klart att det bästa scenariot är om man kan komma överens mellan kommissionen och USA så att de här tullarna aldrig införs.
– Och då personligen tycker jag att en riktning på det vore ju såklart att vi sänker tullar och inte höjer tullar. Sen är ju frågan hur mycket önsketänkande det är och hur mycket det faktiskt går att få fram i praktiken. Men fri handel betyder ju att den är fri i båda riktningar.
Vad är din gissning då? Kommer det att bli tullar från USA och kommer EU i så fall att svara på det med tullar i motsatt riktning?
– Det är jättesvårt att säga. Jag tror att det kommer någonting och att någonting kommer att införas på riktigt. Men frågan är hur breda tullarna kommer att vara, alltså hur många produkter som kommer att omfattas och hur höga de kommer att vara. Men att vi ska ta Trumps ord på allvar, det tycker jag definitivt vi ska göra.
Osäkerheten har ett pris
Samtidigt är osäkerheten i sig en utmaning för de europeiska företagen som tvingas förbereda sig för olika potentiella scenarion, vilket Benjamin Dousa menar är ett problem i sig.
Inte minst eftersom många företag har komplexa värdekedjor och handlar med många företag i en rad olika länder.
– Även om det här nu slutar med att det inte införs några tullar. Det är ”best case”- scenariot, som jag tror är ganska osannolikt. Men säg att det skulle hända. Så bara känslan av, okej, vilket pris behöver jag betala på mina insatsvaror om tre veckor, tre månader, tre år? Det är osäkert. Vilket pris måste jag ta mot kund? Det är osäkert, tre veckor, tre månader, tre år. Bara den osäkerheten har såklart ett pris i sig. Företag vill ju ha förutsägbarhet i sina affärsbeslut.