TULLKRIGET

Svenska bolag i USA pressas av Trumps tullar – ”Besvikelse är en underdrift”

”Det har faktiskt skojats om att många företag avstod från att dela ut bonus till sina anställda för 2024 eftersom alla pengar i stället gått till förimporten av komponenter”, säger Karin Hammar, chef för de svensk-amerikanska handelskamrarna i USA. Bild: Privat

Svenska företag i USA är kritiska till Trumps tullpaket och besvikelsen är stor. Samtidigt har många företag på den amerikanska marknaden förberett sig för tullsmockan och importerat komponenter i förväg, säger Karin Hammar, chef för de svensk-amerikanska handelskamrarna i USA till TN.

– Vi är givetvis mycket kritiska till det amerikanska beskedet om kraftigt höjda tullar mot EU, säger Karin Hammar, chef för de svensk-amerikanska handelskamrarna i USA.

Enligt henne har president Trumps besked i veckan om 20 procentiga tullar på varor från EU och 25 procent på alla utlandsbyggda bilar tagits emot med besvikelse bland de svenska företagen i USA.

– Våra medlemmar, precis som andra företag, har haft svårt att förutse nivån och omfattningen på de nya tullarna. Besvikelse är kanske en underdrift, men de svensk-amerikanska handelskamrarna har tidigare sett USA som en av de främsta förespråkarna för frihandel. Tyvärr tror jag att vi nu kan förvänta oss ”more of the same” då Trump länge och konsekvent kritiserat frihandelssystemet, säger Karin Hammar.

Utmanande tid

Ett företag som drabbas är det svenska familjeföretaget Eleiko, som tillverkar tränings- och tävlingsutrustning, bland annat skivtänger och viktskivor. Företaget är etablerat på den amerikanska marknaden sedan 2009 och förra året utsågs Eleiko till Årets företag i USA av svensk-amerikanska handelskammaren.

Rickard Blomberg är ägarfamiljens representant i Austin, Texas, och har lett Eleikos etablering i USA. Bild: Mostphotos, Pressbild

– Det råder ingen tvekan om att tullarna kommer få stor inverkan på oss, och det kommer bli en utmanande tid för alla företag i USA som är beroende av import. Att flytta produktion kräver en väl genomtänkt och strategisk plan, eftersom det inte är något man kan hantera med snabba och kortsiktiga åtgärder – särskilt inte i en tid präglad av hög volatilitet och allmän osäkerhet, säger Rickard Blomberg till TN.

Han är ägarfamiljens representant i Austin, Texas, och har lett Eleikos etablering i USA.

– Samtidigt kan detta öppna upp nya möjligheter på andra marknader, då produkter som tillverkas i USA och exporteras riskerar att förlora i konkurrenskraft, säger Rickard Blomberg.

Importerat i förväg

Karin Hammar vittnar om att många svenska företag på den amerikanska marknaden tycker att det är svårt att sia om vad som nu kommer att ske.

– De svenska företag som finns i USA är ofta väl integrerade i den amerikanska marknaden. De har redan produktion i landet och har sedan Trumps valvinst förberett sig för tullar, dels genom att importera en stor mängd komponenter redan i slutet av förra året för att klara produktionen i år, dels genom att styra om importen från länder med höga tullar, exempelvis Kina och Vietnam, till Taiwan, Sydkorea och Indien, som fått lägre tullar. Det skiftet påbörjades redan efter pandemin för att diversifiera leveranskedjorna.

– Det har faktiskt skojats om att många företag avstod från att dela ut bonus till sina anställda för 2024 eftersom alla pengar i stället gått till förimporten av komponenter, säger Karin Hammar.

Svenska företag är idag på 10:e plats när det gäller direktinvesteringar (FDI) i USA och de skapar närmare 400 000 arbetstillfällen i landet, enligt henne.

Hon tror att svenska företag som tillverkar högspecialiserade produkter och som saknar eller har få amerikanska konkurrenter att klara sig bättre än andra. Men för fordonsindustrin blir prispåslaget betydande och bland dessa företag utreds nu om de ska låta kunderna ta kostnaderna eller om man ska minska på vinstmarginalen, understryker Karin Hammar.

– De svenska företag som har produktion i USA har så klart alternativet att förlägga mer av produktionen i Amerika men det kräver förstås ytterligare investeringar och ledtiderna för en industrietablering är i snitt tre år, säger hon.

Osäkerheten stor

Åsikterna om hur EU bör svara på Trumps tullpaket råder det delade meningar om bland de svenska företagen på den amerikanska marknaden.

– Det finns naturligtvis olika skolor om hur EU bör förhålla sig till tullarna även bland de 20 svensk-amerikanska handelskamrarna i USA och dess medlemmar. Vissa företag tycker att EU ska sätta hårt mot hårt och etablera en ”maktbalans” och sen förhandla, medan andra tycker att EU bör undvika ytterligare eskalering och börja med att förhandla. Lösningen lär ligga någonstans mittemellan, säger Karin Hammar.

– Det största problemet hittills är väl att Trump inte har velat lyssna på varken amerikanska företagsledares uttalande mot tullar eller på fallande börser, trots att presidenten räknat med motsatta reaktioner. Osäkerheten är stor om hur det här slutar.