TYSKLANDS EKONOMI

Tysk regering klar – lyfter Sverige som föredöme

CDU-ledaren Friedrich Merz (till höger) och SPD-ledaren Lars Klingbeil (till vänster) är överens. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Tyskland (TT)

Tyska Kristdemokraterna (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD) har enats om ett koalitionsavtal. Vägen är därmed klar för Friedrich Merz att bli Tysklands nästa förbundskansler. ”Europa kan lita på Tyskland”, säger Merz vid en pressträff.

En och en halv månad efter valet har förhandlingarna mellan Tysklands kristdemokrater och socialdemokrater kommit i mål. Med ett koalitionsavtal på plats ska valsegraren Friedrich Merz nu efterträda socialdemokraten Olaf Scholz som förbundskansler, något som väntas ske i början av maj.

– Vi har fört koalitionssamtalen i ett läge med växande världspolitiska spänningar, säger CDU-ledaren på en pressträff, och nämner särskilt det ryska anfallskriget mot Ukraina och den "enorma" ekonomiska osäkerheten.

Sverige ett föredöme

Den tillträdande regeringen kommer nu att ha som mål att göra Tyskland "stabilare, säkrare och ekonomiskt starkare", lovar Merz.

Utöver de tidigare kända jättesatsningarna på infrastruktur och försvar pekar han på enighet om att stärka den tyska konkurrenskraften, sänka skatter och genomföra en kursomläggning i migrationspolitiken. Bland annat nämns hårdare gränskontroller och en "utvisningsoffensiv", samt hårdare regler för medborgarskap.

Merz lyfter även fram Sverige som ett föredöme när tyska försvaret ska stärkas.

– Vi vill efter svensk modell stärka militärtjänstgöringen, säger han, men påpekar att det inledningsvis handlar om frivillighet och inte en regelrätt värnplikt, som diskuterats den senaste tiden.

Ska godkännas av medlemmar

CDU/CSU ska utöver kanslerposten enligt tyska medier få tillsätta inrikes- och utrikesministerposterna, medan SPD får styra finans-, försvars- och justitiedepartementen.

Det dröjer ett tag innan den nya ledningen kan ta över Europas största ekonomi. Båda partierna måste godkänna uppgörelsen i omröstningar, och i SPD:s fall ska alla partimedlemmar få rösta. Det drar ut på processen.

Pontus Ahlkvist/TT